O simpla cautare pe internet iti poate oferi zeci de cure de slabire pe care le poti incepe chiar acum – aparent fara niciun fel de stres in plus, pentru tine sau pentru corpul tau! Totusi, putine sunt dietele care discuta si despre aspectele care sunt mai importante decat planul curei in sine.
Desigur, este vorba despre pregatirea pentru cura de slabire, inceputul optim al acesteia, mentinerea curei in timp (evitarea momentelor cand ai vrea sa te opresti), precum si aspectele secundare care pot influenta modul in care tii cura de slabire.
Cele mai multe planuri de cura iti prezinta un meniu zilnic alcatuit sumar, eventual cateva informatii care atesta veridicitatea dietei sau care iti garanteaza rezultatele pe care le poti obtine cu ajutorul acesteia. Dar aceste lucruri nu sunt de ajuns!
Cat de diverse sunt curele de slabire?
Cand vine vorba de diversitate, curele de slabire sunt pe atat de diverse pe cat sunt corpurile noastre. Fiecare organism ia in greutate si slabeste in mod diferit, in functie de metabolism, printre altele, dar si de stilul de viata al persoanei.
Astfel, este de la sine inteles de ce fiecare cura de slabire ar trebui sa vina cu propriile indicatii privind aspectele mentionate anterior. Aceste indicatii iti pot da de inteles daca cura respectiva este potrivita pentru tine sau nu.
Totusi, nu uita faptul ca cele mai multe aspecte care tin de modul in care gestionezi o cura de slabire sunt generale si se aplica mai multor cure. De exemplu, lucrurile care influenteaza o cura de slabire tin, de regula, de propria persoana, precum si posibilitatea de a mentine o rutina aferenta curei de slabire.
Cum te pregatesti pentru o cura de slabire?
Pregatirea este cel mai dificil, dar cel mai important lucru pe care il poti face. In aceasta etapa practic determini modul in care vei gestiona si interpreta atat cura de slabire, cat si rezultatele obtinute in timpul acesteia.
- Stabileste-ti obiective cat mai realiste. Nicio cura de slabire nu va functiona daca obiectivele stabilite sunt practic imposibil de realizat. Nu exagera atunci cand decizi cate kilograme ai vrea sa slabesti in prima jumatate de an, de exemplu.
- Impartaseste faptul ca incepi o cura de slabire. Ai nevoie de sustinerea apropiatilor si prietenilor. La nevoie, cea mai buna prietena a ta poate tine evidenta a ceea ce faci si ce mananci, pentru ca tu sa fii sigura ca nu omiti lucruri sau ca nu cazi in capcana gustarilor si dulciurilor.
- Exercitii si miscare inainte de a incepe cura. Introdu in stilul tau de viata exercitii si miscare frecventa chiar inainte de a da startul curei de slabire. Astfel, activitatea fizica va deveni parte a rutinei tale zilnice obisnuite si nu va fi asociata curei de slabire. Prin urmare, cand opresti cura nu vei simti ca trebuie sa opresti si activitatea fizica (lucru pe care nu ar trebui sa il faci oricum).
Cum incepi o cura de slabire?
Dupa pregatire urmeaza inceputul. Acesta este momentul cand vei analiza pe indelete planul recomandat de cura pe care o alegi – atat planul zilnic de activitate, cat si planul de mese. Cura de slabire iti va spune totul, dar nu iti va mentiona cateva aspecte esentiale, precum:
- Mananca ce iti place cu adevarat – nicio cura de slabire nu va da gres daca alegi sa inlocuiesti un aliment/preparat care nu iti place cu unul pe care il poti agrea mai bine. Importanta este moderatia;
- Mananca constiincios – dureaza cel putin 30 de minute dupa ce mananci pentru ca stomacul sa inregistreze acest lucru si sa dea unda verde senzatiei de satietate. Pe scurt, trebuie sa mananci lent pentru a evita supraalimentarea;
- Hidrateaza-te corespunzator – ai nevoie de patru elemente pentru a slabi rapid si sanatos, anume o cura de slabire eficienta, somn odihnitor, activitate fizica frecventa si hidratare corespunzatoare in fiecare zi. Toate acestea contribuie unui corp sanatos, unui corp care isi poate arde depunerile de grasime fara mult efort;
- Mananca pentru sanatate in primul rand – sa vrei sa te alimentezi corespunzator si sa faci sport doar pentru a slabi este un concept nu tocmai corect. Vrei sa faci aceste lucruri pentru a trai o viata mai sanatoasa. Daca iti incepi cura de slabire avand in vedere obtinerea unui stil de viata sanatos, atunci esti deja pe drumul cel bun.
Cum mentii o cura de slabire?
Un alt lucru incredibil de dificil de realizat este mentinerea unei cure de slabire, implicit mentinerea rezultatelor obtinute prin aceasta. Conform mai multor studii, aproximativ 70-80% dintre persoanele care au urmat o cura de slabire si au obtinut rezultate pozitive prin intermediul acesteia isi vor recapata o mare parte din kilogramele pierdute in urmatorii ani.
Ai observat care sunt cuvintele cheie? Acestea sunt au urmat si au obtinut. Concluzia oamenilor de stiinta a fost faptul ca multe dintre persoanele care au slabit opresc complet cura de slabire dupa ce obtin rezultatele dorite.
Mai exact, planul alimentar sanatos si echilibrat, activitatea fizica frecventa, hidratarea corespunzatoare, somnul calitativ si multe altele ies din discutie dupa ce kilogramele se pierd. In alte cuvinte, toate aceste lucruri sanatoase nu au fost incluse, treptat, in stilul de viata si rutina persoanelor respective.
Acesta este secretul mentinerii unei cure de slabire – sa nu gandesti ca abia astepti sa scapi de planul riguros de dieta, ci sa vezi elementele curei ca un lucru obisnuit, pe care sa-l poti face in fiecare zi.
Acesta este si motivul pentru care dietele restrictive nu functioneaza si ar trebui evitate. Nu trebuie sa ai in rutina zilnica alimente sau preparate pe care le urasti pur si simplu. O cura de slabire eficienta este cura bazata pe un plan precis de alimentatie, dar totodata o cura care poate fi adaptata anumitor aspecte ale stilului tau de viata.
Cura de slabire pe care vrei sa o incepi trebuie sa prezinte cele mai multe sanse si posibilitati de a deveni un stil de viata pe care sa-l poti urma cu usurinta.
Elemente de rutina care te ajuta sa sa nu renunti la cura de slabire!
Rutina este sanatoasa. Intr-adevar, trebuie sa existe un anumit nivel de spontaneitate care iti marcheaza stilul de viata, dar anumite elemente ale rutinei zilnice sunt aspectele care iti mentin organismul sanatos. Acest concept se aplica cu precadere curelor de slabire.
Iti va fi mult mai usor sa urmezi o cura de slabire daca o asociezi anumitor elemente de rutina greu de evitat:
- Incepe un „jurnal alimentar” in care sa notezi alimentele si preparatele consumate. Acesta poate fi verificat la sfarsit de saptamana pentru a observa daca ai fost o persoana constiincioasa sau nu. Un astfel de jurnal creeaza responsabilitate!
- Ia mesele la aceeasi ora, in fiecare zi. Desi poate fi dificil pentru unii, acest lucru este important. Haosul in programul alimentar are un singur rezultat – starea constanta de foame si riscul de a lua mese si gustari inoportune care iti pot da peste cap cura de slabire.
- Urmeaza un program de somn strict. Incearca sa adormi in fiecare seara – sau cel putin sa te pregatesti de somn – la aceeasi ora. Pregateste-ti organismul de somn pentru ca acesta sa nu fie cuprins de pofte nocturne. Orice ora petrecuta peste ora ta obisnuita de somn creste riscul de foame, implicit riscul unei mese suplimentare in ziua respectiva.
Toate detaliile mentionate iti garanteaza doua lucruri – faptul ca vei urma cu succes o cura de slabire si faptul ca te vei putea bucura de rezultatele acesteia pe termen lung. Totusi, procesul de cercetare nu se opreste aici.
Platforma NUPO iti pune la dispozitie articole si studii de specialitate care practic te invata cum sa slabesti intr-un mod eficient si sanatos, fie ca urmezi dieta NUPO sau nu. Asadar, indiferent de cura de slabire aleasa, resursele NUPOPEDIA sunt alaturi de tine!