Dieta daneza | Dieta NUPO | |
Este bazata pe studii clinice? | NU | DA |
Ce obiective poti atinge? | Slabire rapida | Slabire + mentinerea greutatii |
Efort financiar / cheltuieli | Standard | Standard |
Asigura necesarul zilnic de nutrienti? | NU | DA |
Varietatea meniului | Sarac | Complet |
Durata standard a dietei | 13 zile | de la 3 saptamani |
Cat dureaza sa prepari o masa? | Timp variabil | 2 minute |
Numar de mese / gustari pe zi | 2/3 | 6 |
Cat de usor te poti adapta dietei? | Greu | Usor |
Riscuri | Dezechilibru nutritional, deficiente nutritionale, leziuni metabolice, oboseala excesiva, pierderi la nivel muscular, efect de yo-yo | Senzatie de foame, senzatie de ameteala, senzatie de oboseala |
Alte beneficii asociate | Nu | Normalizarea metabolismului lipidic, indepartarea grasimilor din ficat, reducerea colesterolului |
Ce este dieta daneza?
Dieta daneza, cunoscuta si sub numele de dieta Copenhaga, este o alegere populara in randul celor care doresc sa slabeasca deoarece are o durata de doar 13 zile. De altfel, cine nu ar dori sa slabeasca in mai putin de 2 saptamani, nu?
Asemenea unei diete VLCD, dieta daneza are in vedere reducerea aportului zilnic de calorii. La finalul celor 13 zile poti slabi, in functie de sursa gasita online (semnal de atentie!) fie 4, fie 10 kilograme. Pierderea a patru kilograme este o estimare mai reala, dar rar intalnita, in timp ce pierderea a zece kilograme poate fi o estimare putin exagerata, dar intalnita in majoritatea articolelor despre dieta daneza.
Conceptul dietei daneze este unul destul de simplu – implica un aport caloric de maxim 600 de calorii pe zi, asigurat prin alimente bogate in proteine, care au rolul de a mari rata metabolica a organismului (promovandu-se astfel pierderea in greutate).
Aspectul destul de negativ, despre care vom vorbi mai multe in cele ce urmeaza, este faptul ca dieta poate fi tinuta timp de numai 13 zile, timp in care trebuie sa respecti indicatiile intocmai. Daca meniul nu este respectat, dieta trebuie intrerupta – si poate fi ulterior inceputa din nou numai dupa o perioada de 6 luni. Daca dieta este urmata complet, timp de 13 zile, aceasta nu mai poate fi tinuta decat dupa un termen de doi ani (un alt semnal de atentie)!
Care sunt avantajele dietei daneze?
La capitolul avantaje, dieta daneza este destul de saraca. Intr-adevar, poate provoca pierdere in greutate destul de rapida intr-un termen foarte scurt. Unele surse mentioneaza posibilitatea de a pierde cel putin 4 kilograme in cele aproape doua saptamani, dupa cum a fost mentionat.
In afara de pierderea rapida in greutate (care este contestata, dupa cum vei vedea mai jos), aceasta dieta nu aduce alte beneficii. Pana si efectele presupuse ale alimentelor bogate in proteine asupra ratei metabolice nu sunt sustinute de studii. Pe scurt, metabolismul nu este stimulat si astfel nu se promoveaza pierderea in greutate.
Un avantaj minor si care poate fi obtinut totodata cu ajutorul altor diete, mai sanatoase, este gestionarea celulitei. Pierderea rapida in greutate te poate ajuta sa elimini aspectul celulitei. Acesta este, de altfel, unul dintre motivele pentru care dieta daneza a devenit atat de populara in ultimii ani! Totusi, nu exista studii care sa confirme acest lucru in cazul dietei daneze!
Care sunt dezavantajele dietei daneze?
Dieta daneza este considerata stricta si agresiva, in primul rand pentru ca reduce drastic aportul zilnic de calorii. Aportul caloric maxim recomandat este cu 200 de calorii sub cel indicat in dieta NUPO, de exemplu. Prin urmare, senzatia de foame va fi mult mai puternica si consolidata de faptul ca vei continua sa ai doar trei mese zilnice – in timp ce NUPO recomanda un numar mai mare de mese, pentru a gestiona mai usor inceputul dietei.
Totusi, acesta nu este cel mai grav/serios dezavantaj. Dieta daneza afecteaza organismul intr-atat de mult incat nu se recomanda urmarea acesteia decat o data la fiecare doi ani! Iata cateva alte dezavantaje pe care trebuie sa le ai in vedere:
- Stimularea metabolica sustinuta de consumul anumitor alimente este un concept fals. Drept dovada sta faptul ca indicatiile dietei daneze nu recomanda miscarea zilnica sau sportul. Nu trebuie sa uiti un lucru foarte important – chiar si atunci cand urmezi dieta NUPO, exercitiile fizice sunt la fel de importante ca alimentatia, promovand pierderea sanatoasa in greutate!
- Dieta daneza poate provoca leziuni metabolice. Din moment ce nu necesita exercitii fizice, sunt sanse foarte mari ca, odata dieta finalizata, sa pui inapoi kilogramele pierdute;
- Aceasta dieta poate provoca un deficit/dezechilibru nutritional. In timp ce recomanda alimentele bogate in proteine, dieta daneza limiteaza consumul de alte alimente, la fel de importante pentru organism (precum fructe si lactate). Rezultatul este un dezechilibru nutritional, deficiente de vitamine si minerale si multe altele. Unele surse mentioneaza faptul ca dieta poate avea un efect negativ asupra colesterolului;
- Pierderea a patru kilograme in mai putin de doua saptamani suna foarte bine – chiar prea bine! Specialistii recomanda sa slabesti in jur de 1 kg pe saptamana pentru a avea garantia unui slabit sanatos. Pierderea unei greutati prea mari, prea rapid, va avea ca rezultat efectul de yo-yo (redobandirea greutatii pierdute dupa finalizarea dietei);
- Provoaca stari neplacute pentru persoana care o urmeaza, precum epuizare si iritabilitate. Consumul a 600 de calorii pe zi, dar mai ales lipsa activitatii fizice care scade rata metabolica si consumul de calorii va face ca fiecare activitate realizata in plus sa fie un efort colosal!
- Indicatiile dietei daneze nu recomanda consumul de ceai, cafea si nici chiar apa in timpul meselor. Pe scurt, nu ai la dispozitie solutii care inhiba foamea, iar aceasta senzatie va marca probabil sfarsitul prematur al dietei, fiind mult prea puternica.
Lasand la o parte toate dezavantajele mentionate, dieta daneza nu este pur si simplu sanatoasa deoarece nu include consumul tuturor grupurilor alimentare sanatoase – ba chiar este impotriva consumului de fructe. Rezultatul este o dieta care provoaca un dezechilibru si deficiente majore la nivelul intregului organism.
Rezultatele si efectele (pe termen scurt si lung) nu merita, nici daca ai avea garantia pierderii a zece kilograme in doar 13 zile!
Cum se tine dieta daneza?
Din perspectiva persoanelor care au avut de-a face cu mai multe diete, dieta daneza este putin spus aparte. Dupa cum a fost mentionat, nu se recomanda consumul de lichide in timpul meselor (totusi, consumul a cel putin doi litri de apa pe zi este recomandat). Apoi, desi dieta include trei mese pe zi, unele zile pot fi marcate de o masa principala, normala si de doua mese lichide, care constau in ceai sau cafea.
Mai exact, astazi te poti bucura de un mic dejun cat de cat satios, dar in ziua urmatoare poti fi nevoita sa consumi doar o ceasca de cafea cu zahar, nimic mai mult!
Apoi, dieta daneza este foarte stricta. Trebuie sa respecti indicatiile intocmai – in caz contrar, esti nevoita sa opresti dieta si sa o incepi iar, dar dupa sase luni.
Planul alimentar al dietei nu este unul foarte variat – oua, legume (morcov, telina, varza, spanac, rosii), carne (vita, miel, pui), paine prajita, iaurt natural, suc de portocale, anumite fructe (dar in cantitati reduse), peste. Majoritatea diminetilor vor fi incepute cu ceasca de cafea mentionata, ocazional adaugand o singura felie de paine prajita.
In a saptea zi, de exemplu, pranzul tau este o cana cu apa. Apoi, in ultima zi, intreaga alimentatie va consta in celebra ceasca de cafea, o felie de paine prajita, doua oua fierte si un morcov. Acestea insumeaza micul dejun si pranzul, doarece la cina nu vei manca nimic.
Dieta daneza vs. dieta NUPO
Dieta daneza, desi aparent o dieta VLCD, este opusul total al unei diete sanatoase precum NUPO. Dupa cum probabil stii, NUPO pune accentul pe nutritie – fiecare produs din oferta noastra este conceput in asa fel incat sa ofere organismului necesarul de vitamine, nutrienti si minerale pentru a functiona corespunzator.
In schimb, alimentatia recomandata de dieta daneza este atat de stricta incat organismul tau va fi supus unor teste pur si simplu incredibile. Senzatia de foame va fi mai puternica ca oricand – aceasta fiind si unul dintre motivele principale pentru care cele mai multe persoane nu pot tine dieta.
Totodata, spre deosebire de dieta NUPO, cea daneza nu isi are locul intr-un stil de viata sanatos – in sensul ca nu exista un mod recomandat de finalizare a dietei si reintoarcere la alimentatia obisnuita. Am mentionat anterior efectul de yo-yo, care este foarte usor de vizualizat – imagineaza-ti ca, dupa 13 zile de 600 de calorii pe zi, revii la alimentatie obisnuita de 1500 de calorii, sau chiar 2000+ in cazul barbatilor. Corpul tau va intra intr-un soc caloric, iar kilogramele pierdute se vor intoarce cu siguranta.
In schimb, planurile alimentare NUPO sunt concepute in mod special pentru a-ti permite sa faci tranzitia catre o alimentatie sanatoasa dupa ce obtii greutatea dorita cu ajutorul produselor NUPO. Evident, este vorba despre planuri alimentare sanatoase, care implica consumul de alimente gatite in casa, cu un aport optim de proteine, carbohidrati si fibre, printre altele.
Concluzia este una singura, destul de directa. Dat fiind faptul ca unele persoane care au urmat dieta daneza au mentionat aparitia starilor de depresie si oboseala excesiva, ar fi mai bine sa nu incepi aceasta dieta.
Din fericire, NUPO iti este alaturi – dar nu pur si simplu NUPO, ci dieta NUPO, dieta preferata a romanilor in 2023!