Ce este Ozempic?
Am discutat intr-unul dintre articolele noastre despre efectul semaglutidei in comparatie cu dietele VLCD la persoanele care sufera de diabet de tip 2 si care doresc sa slabeasca. Semaglutida este substanta activa (si denumirea generala) din Ozempic, o solutie de slabit considerata de foarte multe persoane absolut miraculoasa.
La prima vedere, chiar este miraculoasa, ajutand nenumarate staruri – inclusiv de pe marele ecran – sa piarda un numar semnificative de kilograme aparent peste noapte! Totusi, putini sunt cei care cunosc adevaratul scop al acestui medicament. Intr-adevar, Ozempic este un medicament!
Ozempic este un medicament dezvoltat pentru a trata diabetul zaharat de tip 2. Acesta a fost aprobat, cel putin in Statele Unite, in anul 2017 ca o solutie eficienta de tratament a acestui tip de diabet. Medicamentul vine in forma injectabila, se administreaza saptamanal si are un efect direct asupra nivelului de zahar din sange. In Statele Unite, Ozempic nu este aprobat ca solutie de slabire/pierdere in greutate.
Ozempic nu este aprobat, peste ocean, ca solutie de slabire. Totusi, tendintele privind utilizarea acestuia pentru a slabi miraculos intr-un timp foarte scurt (tendinte propagate si de Amy Schumer, Oprah Winfrey, Anthony Anderson, Khloe Kardashian si chiar Elon Musk, despre care s-a confirmat ca ar fi folosit Ozempic) au cauzat o problema majora – si in Romania!
Problema este una de natura comerciala, motiv pentru care, la inceputul lunii august a anului 2024, Ozempic a fost oficial retras din farmaciile din Romania – in toate concentratiile si variantele disponibile. Medicamentul nu va mai fi comercializat in Romania. De ce?
Pentru ca, desi efectul principal al medicamentului era de a antrena productia de insulina, Ozempic era achizitionat pentru efectul secundar – si anume inhibarea apetitului, implicit pierderea in greutate semnificativa.
De altfel, asa a aparut Wegovy, un medicament tip off-label care contine semaglutida si care este aparent conceput pentru obezitate. De fapt, Wegovy are o compozitie identica cu Ozempic, singura diferenta fiind doza de semaglutida administrata – este mai mare in cazul Wegovy. Un mic semnal de alarma este faptul ca Ozempic nu este aprobat ca medicament pentru pierderea in greutate, dar Wegovy a primit aceasta aprobare in 2021 (la nivel USA, controlat de FDA).
Care sunt avantajele Ozempic?
Date fiind cele mentionate anterior, este destul de dificil sa evaluezi anumite aspecte ca avantaje sau dezavantaje. Orice efect al medicamentului poate fi considerat un avantaj pentru persoanele care sufera de diabet tip 2.
Totusi, persoanele care nu sufera de aceasta afectiune pot experimenta efecte adverse destul de serioase daca decid sa urmeze indeaproape instructiunile de administrare ale Ozempic – mai exact, sa-l ia pe termen lung.
Nu vom evalua Ozempic pentru capacitatea de a trata diabetul de tip 2 – o asemenea evaluare gasesti aici. In schimb, il vom trata strict in comparatie cu dieta NUPO – ca solutie de slabit (desi dieta noastra, la randul sau, dupa cum reiese din articol, poate fi o solutie mai buna pentru tratarea diabetului de tip 2 si pierderii in greutate totodata).
Avantajele Ozempic din punct de vedere a pierderii in greutate sunt:
- Semaglutida, ingredientul activ din Ozempic, este un hormon care are un efect puternic de inhibare a apetitului. Prin urmare, se poate promova pierderea in greutate prin administrarea acestui hormon;
- In cazul persoanelor care sufera de obezitate, Ozempic poate fi o solutie la chirurgia bariatrica (de micsorare a stomacului). Totusi, chiar si in aceasta situatie, o interventie chirurgicala de tip bariatric ofera pierdere in greutatate mai mare si sustinuta pe termen lung (in comparatie cu Ozempic);
- Apetitul nu este pur si simplu inhibat – Ozempic utilizeaza receptorul GLP-1, care inhiba apetitul, dar promoveaza si satietatea. Din punct de vedere medical si de importanta pentru persoanele care sufera de diabet, GLP-1 este folosit de aproape doua decenii pentru gestionare diabetului si obezitatii;
- Dat fiind modul in care receptorul GLP-1 actioneaza in organism, un alt efect pozitiv de care utilizatorii pot avea parte este scaderea riscului de dezvoltare a anumitor afectiuni – legate de obezitate, de conditia inimii, precum si apneea, steatoza hepatica si boala cronica de rinichi.
Cu alte cuvinte, utilizarea de Ozempic nu implica urmarea unui stil de viata sanatos. Totusi, pacientii care iau acest medicament pentru a trata diabetul de tip 2 trebuie sa faca acele schimbari necesare pentru a avea rezultatele dorite – plan alimentar mai sanatos, miscare, etc.
Care sunt dezavantajele Ozempic?
La capitolul dezavantaje, insusi medicamentul Ozempic ne sare in ajutor cu o lista cuprinzatoare. Mai exact, exista o serie de efecte secudnare care pot fi resimtite de catre utilizatori, efecte secundare care pot fi mai des intalnite si mai puternice in cazul persoanelor care nu sufera nicio afectiune si decid sa ia Ozempic pentru a pierde in greutate. Printre acestea, se numara urmatoarele:
- Inflamarea pancreasului;
- Afectiuni ale/schimbari de vedere;
- Nivel scazut de zahar in sange (hipoglicemie);
- Probleme renale;
- Reactii alergice;
- Afectiuni ale vezicii biliare;
- Posibilitatea declansarii unor forme de cancer;
- Pe langa cele mentionate, efecte secundare experimentate de o mare parte din utilizatori sunt – greata, diaree, varsaturi, dureri abdominale, constipare.
Problemele gastrointestinale (constipare, greata, varsaturi) apar la aproape 50% dintre utilizatorii de Ozempic. Apoi, se mentioneaza si o stare constanta de oboseala la unii pacienti, uneori insotita chiar de anxietate, depresie, activitate musculara redusa, probleme la nivelul colonului, precum si tulburari de nivel electrolitic.
Apoi, exista si o serie de reactii adverse mai serioase, care vor necesita atentia medicului specialist (pe termen lung):
- Ingalbenirea pielii sau ochilor;
- Febra;
- Dificultati in respiratie sau inghitire;
- Inflamatie la nivelul ochilor, fetei, gurii, limbii, gatului;
- Ritm cardiac accelerat;
- Iritatii;
- Reducere a frecventei urinare;
- Stari de ameteala si lesin.
Nu in ultimul rand, conform MedLinePlus (platforma oficiala de informatii pentru sanatate SUA), administrarea de semaglutida pe termen lung poate creste riscul de dezvoltare a tumorilor tiroidiene, precum carcinomul medular tiroidian.
Cum se utilizeaza Ozempic?
Ozempic este un medicament administrat saptamanal, sub forma de injectie (dar exista si o varianta orala), intr-un dozaj recomandat. Medicamentul se injecteaza in partea superioara a bratelor, abdomen sau coapsa, in functie de preferinte (si/sau recomandarile medicului tau).
Doza initiala va fi probabil de 0.25 mg – o data pe saptamana, timp de patru saptamani. Apoi, aceasta poate fi crescuta (de catre medic) pana la 0.5 mg, din nou timp de patru saptamani. Dozajul poate fi crescut de catre medic in functie de modul in care organismul raspunde la medicament. Doza maxima pe care o poti administra saptamanal este de 2 mg – desi alte surse sugereaza o doza maxima de 1 mg.
Exista posibilitatea de supradoza cu Ozempic. Prin urmare, administrarea acestui medicamant in lipsa sfatului, recomandarii si supravegherii unui medic specializat nu este recomandata!
Un alt factor vazut ca un dezavantaj este faptul ca poti utiliza Ozempic timp de maximum 2 ani. Dupa aceasta perioada, trebuie sa-ti pastrezi greutatea obtinuta prin metode traditionale – alimentatie si un stil de viata sanatoase.
Ozempic vs. dieta NUPO
Poate fi comparat Ozempic cu dieta NUPO cand vine vorba de simpla pierdere in greutate? Nu chiar, din moment ce Ozempic are efecte legate strict de afectiuni precum diabetul de tip 2. Cu alte cuvinte, acesta nu este recomandat pentru pierderea in greutate – cel mult pentru controlul obezitatii (in forma Wegovy).
Dieta NUPO, in schimb, s-a dovedit a fi eficienta in toate cele trei situatii si nu numai! Mai exact, conform articolului mentionat la inceput, dietele tip VLCD pot fi mai eficiente decat semaglutida, ingredientul activ din Ozempic, la tratarea diabetului de tip 2 – inclusiv in controlul obezitatii.
Totodata, dieta NUPO poate fi folosita si pentru a ameliora simptomele hipertensiunii arteriale, dar si ca solutie in cazul chirurgiei bariatrice. Cu alte cuvinte, NUPO iti poate oferi aceleasi rezultate ca Ozempic, dar intr-un pachet mult mai placut!
- In primul rand, NUPO nu este un medicament. NUPO are la baza principii aferente unui plan alimentar sanatos insotit de activitate fizica frecventa, hidratare corespunzatoare, alimentatie constiincioasa si multe altele; pe scurt, un stil de viata cat se poate de sanatos;
- Produsele de marca proprie NUPO nu au ingrediente active cu efect puternic sau alte tipuri de medicamente. Sunt, practic, alimente; incarcate cu nutrienti, vitamine, minerale, proteine si fibre, dar cu un continut redus de calorii, pentru a promova arderea naturala a depunerilor de grasime;
- Efectele secundare sunt minime, in timp ce putinele efecte adverse sunt extrem de rare si de slabe. Intr-adevar, este posibil sa simti o stare deranjanta de foame in primele zile, datorita deficitului caloric, dar te vei obisnui cu aceasta destul de rapid, in primele 1-2 saptamani. Evident, nu exista efecte adverse sau simptome grave – nu exista riscul de a dezvolta anumite boli sau afectiuni in urma dietei NUPO.
NUPO a fost votata dieta preferata in Romania in anul 2023, in urma sondajului de opinie realizat la nivel national de catre CURS. Pe de cealalta parte, Ozempic este retras din farmaciile romanesti si este acum disponibil doar pacientilor care sufera de diabet tip 2 – si doar in forma orala (cea injectabila este retrasa complet).
Totodata, dieta NUPO este sustinuta de peste 40 de ani de activitate, precum si de peste 35 de studii clinice care au testat si ulterior aprobat eficienta acestei diete.
Nu ai nevoie de medicamente pentru a slabi ai nevoie doar de NUtritional POwer, doar de NUPO, un deficit de calorii obtinut in mod constiincios si un plan alimentar care nici nu te va face sa simti ca urmezi o dieta!