Un numar record de persoane pot fi acum tratate pentru diabet in Danemarca
Category_Diabet Category_Nupopedia>Pierderea Greutatii newnew

Un numar record de persoane pot fi acum tratate pentru diabet in Danemarca

Sa ne imaginam Danemarca precum o tara unde abordam activ cresterea incidentei diabetului prin intermediul tratamentelor eficiente si dovedite, cum ar fi un regim alimentar pentru diabetici tip TDR (Inlocuirea Completa a Dietei). Este esential sa exploram toate optiunile pentru a imbunatati modul in care diabetul este tratat.

In Marea Britanie, NHS a lansat un tip de regim alimentar pentru diabetici (tip 2), cunoscut sub numele de „Programul NHS de Remisie a Diabetului de Tip 2”, inspirat de studiul DiRECT. Acest program utilizeaza un plan TDR cu succes!

Este timpul sa luam aceasta provocare in serios si sa actionam precum Marea Britanie - pentru ca actiunile sale au rezultate! Implementand metode cu adevarat eficiente de tratament, putem atat sa imbunatatim sanatatea a mii de danezi, cat si sa atingem sustenabilitatea economica in vederea tratarii diabetului de tip 2.

Peste 10.000 de persoane din Marea Britanie care traiesc cu diabet de tip 2 si sunt supraponderale sau obeze vor primi anul acesta diete cu supe si shake-uri NHS pentru a-i ajuta sa piarda in greutate si sa-si imbunatateasca semnificativ sanatatea.

Tratamentul diabetului in Danemarca vs. Marea Britanie

Ca dietetician clinic, vad un potential enorm in imbunatatirea tratamentului diabetului in Danemarca, invatand din programul revolutionar implementat NHS din Marea Britanie. O analiza a cheltuielilor de sanatate arata ca NHS cheltuie anual aproximativ 10 miliarde de lire sterline pe tratamentul diabetului, ceea ce reprezinta aproximativ 10% din bugetul lor total. Daca programul de inlocuire totala a dietei (TDR) poate reduce aceste costuri, se vor elibera fonduri pentru alte aspecte importante din domeniul sanatatii.

In Danemarca, costul anual pentru tratarea diabetului este de aproximativ 31,8 miliarde de coroane, iar estimarile sugereaza ca numarul persoanelor care sufera diabet va creste la 467.000 pana in 2030. La sfarsitul lunii aprilie, Asociatia Diabetului a publicat noi cifre care evidentiaza faptul ca diabetul este o provocare in crestere in Danemarca. Anul trecut, 25.557 de danezi au fost diagnosticati cu diabet de tip 2 - cel mai mare numar inregistrat vreodata intr-un an. Astazi, cel putin 360.000 de danezi traiesc cu diabet, dintre care 325.000 au diabet de tip 2, presupunandu-se ca aproximativ 100.000 nu sunt diagnosticati.

Claus Richter, CEO al Asociatiei Diabetului, mentioneaza faptul ca aceasta crestere se datoreaza unei populatii care imbatraneste, dar mai ales lipsei de atentie la dieta si exercitii fizice. El descrie situatia ca pe o "criza de sanatate tacuta" din cauza complicatiilor grave pe care le poate avea diabetul, cum ar fi pierderea vederii, probleme cardiovasculare, boli renale si leziuni nervoase. Anul trecut, peste 600 de pacienti cu diabet au suferit o amputatie fie la picior, laba piciorului sau deget din cauza unei afectiuni a sistemului nervos.

Impactul programului revolutionar de tratament implementat de NHS

NHS a lansat un regim alimentar pentru diabetici (tip 2) revolutionar, numit „Programul NHS de Remisie a Diabetului de Tip 2”, inspirat de studiul DiRECT. NHS introduce dietele cu "Supe si Shake-uri" in stilul de viata a mii de pacienti cu diabet de tip 2 din Marea Britanie.

Acest program este bazat un plan TDR, plan care consta in inlocuitori completi de masa cu continut scazut de calorii - de obicei 800 pana la 900 de calorii pe zi - timp de 12 saptamani. Scopul planului este de a sustine pierderea in greutate si de a imbunatati controlul diabetului. Totodata, acest regim alimentar pentru diabetici include asistenta clinica si indrumare de la antrenori pentru a ajuta participantii sa abordeze din nou un stil alimentar sanatos si sa-si mentina eforturile privind pierderea in greutate.

Programul este acum disponibil in 42 de zone de sanatate locale din Marea Britanie, in urma unei extinderi semnificative, oferind catorva mii de pacienti acces la un regim alimentar pentru diabetici care poate schimba vieti cu adevarat. In urma unui test pozitiv in 2020, programul s-a dovedit a fi un succes. Peste 20.000 de oameni au beneficiat deja de pe urma acestuia, iar datele arata ca acestia pierd in medie 7,2 kg dupa o luna si 13 kg dupa trei luni. A fost demonstrat faptul ca aceasta pierdere in greutate imbunatateste semnificativ controlul diabetului, ceea ce poate duce la remisia diabetului de tip 2 pentru cel putin jumatate dintre participanti.

Un studiu de caz inspirational

Un pacient, James Thompson din Birmingham, a participat la program dupa ce a experimentat efecte secundare cauzate de medicamentele pentru diabet. Acesta avea o greutate de 177 kg si nu credea ca poate slabi. Dupa ce a completat programul TDR, James a slabit 95 kg si a atins si diagnosticul de remisie a diabetului. Nivelul sau de zahar din sange s-a stabilizat si calitatea vietii sale s-a imbunatatit semnificativ. James a inceput sa se simta mai energic, si-a cumparat o bicicleta si a inceput sa mearga cu ea la si de la serviciu. A reusit sa faca mai multi pasi zilnic, ajungand la aproximativ 30.000 de pasi pe zi. Acum, James planuieste excursii pe distante lungi cu bicicleta si se bucura de un stil de viata activ pe care nu credea ca il poate avea inainte.

Acest studiu de caz ilustreaza atat beneficiile fizice ale programului, cat si imbunatatirile de ordin mental si emotional pe care pierderea in greutate si remisia diabetului le pot aduce. Povestea lui James este un exemplu inspirational despre cum programele de tratament tintite pot transforma vieti si pot oferi speranta altora persoane care se afla in situatii similare.

Eliminarea TVA-ului pentru tratamentul diabetului in Danemarca

Pe langa beneficiile pentru sanatate ale inlocuirii complete a meselor, exista si beneficii economice semnificative care trebuie luate in calcul. Eliminarea TVA-ului pentru tratamentele diabetului, precum programele si regimele alimentare pentru diabetici TDR, poate avea beneficii majore pentru sanatate si economie.

Eliminarea TVA-ului ar face tratamentul mai accesibil din punct de vedere economic, ar reduce necesitatea de interventii medicale si ar imbunatati calitatea vietii pacientilor.

Beneficiile tratementelor pentru diabet fara TVA:

  • Grad de accesibilitate imbunatatit - costurile reduse fac programele TDR accesibile pentru mai multe persoane, ceea ce poate duce la o mai buna gestionare a diabetului;
  • Imbunatatiri ale sanatatii generale - accesul la tratamente eficiente poate reduce complicatiile si imbunatati calitatea vietii diabeticilor;
  • Economii – nevoia redusa de tratamente medicale costisitoare si spitalizari poate reduce costurile totale pentru sistemul de sanatate;
  • Beneficii sociale - o populatie mai sanatoasa poate duce la cresterea productivitatii si la mai putine zile de concediu medical, ceea ce este benefic din punct de vedere economic pentru societate.

Desi programele TDR au avut rezultate pozitive, Danemarca inca nu a imbratisat pe deplin aceste oportunitati, precum a facut Marea Britanie. Eliminarea TVA-ului pentru tratamentele diabetului ar trimite un semnal puternic, marcand faptul ca sistemul de sanatate si factorii de decizie iau in serios epidemia de diabet, totodata usurand povara financiara pentru pacienti si pentru societate in general.

Este esential sa actionam acum asupra epidemiei in crestere de diabet si consecintelor sale. Sustinand si facand tratamentele inovatoare, precum un regim alimentar pentru diabetici TDR, mai accesibile, putem crea un viitor mai sanatos si mai sustenabil pentru toti.

Surse:

  1. england.nhs.uk: NHS England » NHS expands ‘soup and shake’ diets to thousands more patients with type 2 diabetes across England
  2. nupo.co.uk: Are you dreaming of a new path to better health and quality of life, e – Nupo
  3. diabetestal.nu
  4. tv2.dk: Rekordmange personer fik sidste år konstateret type 2-diabetes - TV 2
Înapoi la blog