Dieta indiana vs. dieta NUPO – tot ce trebuie sa stii!
Category_Nupopedia>Pierderea Greutatii

Dieta indiana vs. dieta NUPO – tot ce trebuie sa stii!

 

Dieta indiana
Dieta NUPO
Este bazata pe studii clinice?
NU
DA
Ce obiective poti atinge?
Slabire + potentiala mentinere a greutatii
Slabire + mentinerea greutatii
Efort financiar / cheltuieli
Standard spre mari
Standard
Asigura necesarul zilnic de nutrienti?
NU
DA
Varietatea meniului
Sarac
Complet
Durata standard a dietei
7 zile sau 4 saptamani
de la 3 saptamani
Cat dureaza sa prepari o masa?
Variabil
2 minute
Numar de mese / gustari pe zi
5-6
6
Cat de usor te poti adapta dietei?
Greu
Usor
Riscuri
Carente nutritionale, pierderea masei musculare, probleme digestive, nivel scazut de energie, riscuri pe termen lung, dificultati de mentinere a greutatii
Senzatie de foame, senzatie de ameteala, senzatie de oboseala
Alte beneficii asociate
Diversitate nutritionala, aport ridicat de fibre, promoveaza alimentatia constiincioasa, promoveaza sanatatea digestiva, este sustenabila
Normalizarea metabolismului lipidic, indepartarea grasimilor din ficat, reducerea colesterolului

 

Ce este dieta indiana?

Dieta indiana este un regim alimentar inspirat din principiile ayurvedice, care pune accentul pe echilibrul dintre minte, corp si spirit. Astfel, aceasta nu este doar o dieta de slabit, promovand si un stil de viata bazat pe alimentatie naturala, mese la ore frecvente, precum si obiceiuri alimentare constiente. Originara din India, dieta are radacini destul de adanci, datand din perioada civilizatiei din Valea Indului, in jurul anului 3000 i.Hr.

Alimentatia specifica acestei diete include fructe, legume, lactate, cereale integrale, seminte si nuci. Este recomandat ca acestea sa fie consumate proaspat sau cat mai putin preparate – pentru a se pastra calitatile nutritionale. Totodata, se pune un accent major pe utilizarea de diverse condimente si plante aromative – ghimbir, turmeric, coriandru, chimen. Acestea ajuta digestia si sustin imunitatea.

Pe termen scurt, se presupune ca dieta poate elimina pana la 8kg din greutatea corporala. Pe termen lung, dieta indiana poate ajuta la prevenirea bolilor cronice, poate sustine procesul de detoxifiere al organismului si mai ales poate asigura un aport echilibrat de nutrienti esentiali.

 

Care sunt avantajele dietei indiene?

Dieta indiana este, in principal, o abordare echilibrata si nutritiva a alimentatiei zilnice. Prin urmare, exista numeroase beneficii asociate acesteia. Printre cele mai importante se numara:

 

·         Dieta indiana poate reduce riscul de boli cronice (anumite tipuri de cancer, precum cel de colon si de san), imbunatati sanatatea digestiva (datorita consumului ridicat de fibre), sustine functia cerebrala (datorita consumului redus de carne si aportului ridicat de fructe si legume), avand totodata si proprietati antiinflamatorii (datorita condimentelor precum turmeric).

·         Dieta indiana poate sustine pierderea in greutatea si gestionarea greutatii in general. Se pot pierde pana la 8 kilograme in sapte zile, dieta implicant un aport caloric redus, dar si un aport bogat de fibre. Totodata, consumul de cereale integrale si leguminoase provoaca o senzatie de satietate pe termen lung. Nu in ultimul rand, condimentele si ierburile aromatice pot stimula metabolismul, implicit arderea grasimii in repaus.

·         Dieta indiana sustine o nutritie echilibrata. Datorita alimentelor recomandate, se promoveaza diversitatea nutritionala – nutrienti esentiale obtinuti din legume, fructe, cereale integrale si diverse leguminoase. Apoi, dieta reprezeinta o sursa excelenta de diverse proteine vegetale, existand si recomandari pentru vegetarieni privind aportul de proteine (din leguminoase si lactate). Aportul ridicat de fibre din cereale integrale si legume este benefic pentru sanatatea digestiva, dar si pentru controlul greutatii.

·         Promoveaza alimentatia constiincioasa, diversitatea culinara si sustenabilitatea, existand un accent puternic pe alimente de origine vegetala.

 

Astfel, dieta indiana este in mare o abordare holistica privind alimentatia. Sustine pierderea in greutate dar si bunastarea generale prin combinatii de alimente integrale si condimente benefice, asistate de o alimentatie in general echilibrata.

 

Care sunt dezavantajele dietei indiene?

Pana acum, dieta indiana pare doar lapte si miere. Desigur, mereu trebuie sa analizezi toate punctele de vedere, pentru a-ti face o opinie informata. Astfel, exista anumite dezavantaje pe termen scurt si lung care pot face din dieta indiana o dieta destul de dificil de urmat, mai ales daca doresti sa pierzi sau sa-ti mentii greutate, nu sa gestionezi anumite efecte secundare sau afectiuni.

 

·         Deficiente nutritionale – urmarea dietei indiene poate avea ca urmare diverse carne nutritionale, in principal deficiente de fier, vitamina B12 si acizi grasi omega-3. Desi aparent permisiva, dieta implica cateva restrictii alimentare, precum si limitarea sau evitarea consumului anumitor categorii alimentare. De exemplu, unele zile de dieta pot implica un aport foarte redus de proteine, carbohidrati sau grasimi esentiale. Pe termen lung, acest aport redus se poate transforma in carente nutritionale greu de ameliorat.

·         Pierderea masei musculare – organismul va ajunge sa utilizeze masa musculara ca sursa de energie in timpul dietei indiene. Acest lucru se datoreaza in principal restrictiilor calorice severe implicate de dieta. Astfel, pe termen lung, persoanele care urmeaza dieta pot experimenta o scadere a tonusului muscular, precum si un metabolism incetinit.

·         Diverse probleme digestive – aportul ridicat de leguminoase (in principal fasole si linte) poate parea ideal la inceput. Totusi, vei observa la scurt timp cum poate cauza balonare si disconfort abdominal excesiv. La acestea se adauga efectele condimentelor picante si alimentelor prajite care pot inrautati diverse afectiuni (sindromul colonului iritabil, gastrita).

·         Nivel redus de energie – dieta indiana implica, in principal, un aport caloric redus. Acesta poate cauza oboseala si slabiciune constante.

·         Dificultati in mentinerea greutatii – in mod ironic, dieta indiana nu promoveaza obiceiuri alimentare tocmai sanatoase pe termen lung. Astfel, mentinerea greutatii pierdute poate deveni dificila pentru anumite persoane, crescand riscul efectului de yo-yo.

·         Riscuri pentru sanatate – carentele nutritionale si schimbarile drastice de alimentatie pot avea un efect negativ asupra metabolismului, rinichilor si ficatului. Totodata, exista riscul dezvoltarii de diverse tulburari alimentare (cauzate in principal de restrictiile alimentare).

 

Totodata, trebuie mentionat si accentuant faptul ca dieta indiana nu este potrivita pentru persoanele care sufera de hipertensiune arteriala si diabet. Aportul de sare poate fi unul destul de ridicat, specific unelor preparate indiente, in timp ce diabeticii trebuie sa monitorizeze atent aportul de carbohidrati si zahar din fructe pentru a evita cu succes fluctuatiile semnificative ale glicemiei.

 

Cum se tine dieta indiana?

Dieta indiana, desi promovata frecvent ca un stil de viata echilibrat, bazat pe alimentatie naturala, este mai degraba asociata cu planuri de slabit cu o durata de 7 zile sau 4 saptamani. Cu alte cuvinte, daca nu abordezi o dieta indiana pura, se recomanda urmarea unei alimentatii similare pentru mult mai putin timp, pentru a obtine pierderea in greutate.

Aceste planuri evidentiaza restrictiile alimentare impuse de dieta indiana. De exemplu, exista zile in care vei consuma doar fructe, in special cele bogate in apa, precum si intre 8-12 pahare de apa. Apoi, in ziua urmatoare vei consuma legume crude sau gatite, evitand cartofii (doar la 1 singura masa) pentru a reduce aportul de carbohidrati. In fiecare zi trebuie sa bei intre 8-12 pahare de apa.

Se pune accentul de consumul ridicat de fructe si legume, o zi fiind permise legumele, o zi proteine cu orez brun si legume, o zi cu proteine slabe si o zi cu orez brun, legume si fructe. Totusi, din 7 zile, in 4 vei consuma exclusiv doar fructe sau legume!

In timpul dietei indiene, mesele trebuie impartite in 5-6 portii mici zilnice.

 

Dieta indiana vs. dieta NUPO

In multe situatii, dieta indiana este considerata o dieta tip fad – entuziasm de scurta durata pentru o dieta care, pe termen lung, nu are beneficiile pe care multi oameni le cauta. In primul rand, o dieta indiana pura este foarte greu de urmat, fiind caracterizata de consumul frecvent de alimente prajite si preparate foarte picante.

Apoi, dieta indiana asa cum este aceasta promovata online, prin planul alimentar mentionat, poate provoca destul de multe probleme de sanatate, pe langa faptul ca implica un risc crescut de carente nutritionale.

Diferentele fata de dieta NUPO sunt evidente. NUPO promite aportul optim de nutrienti, vitamine si minerale in fiecare zi, in timp ce dieta indiana nu poate face acest lucru – consumul exclusiv de fructe 2-3 zile la rand poate induce o stare de oboseala si lipsa de energie semnificativa.

Nu vei avea aceste probleme cu dieta NUPO, o dieta conceputa in mod special pentru a-ti metine corpul in stare perfecta de functionare chiar si atunci cand acesta se afla in deficit caloric. Principiul NUPO implica un deficit caloric gandit, controlat, sustinut de aport optim de vitamine, nutrienti, minerale, fibre si proteine. Astfel, beneficiile sunt incredibile, iar dezavantajele sunt limitate la posibil disconfort si senzatie de foame trecatoare!

Nu in ultimul rand, spre deosebire de dieta indiana, dieta NUPO este perfecta pentru gestionarea hipertensiunii arteriale sau diabetului de tip 2, conform studiilor care atesta eficienta dietelor de tip VLCD in aceste cazuri!

Înapoi la blog