Beneficiile Dietei Nupo în diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și chirurgia bariatrică
Dieta de slăbit Nupo asigură scăderea eficientă și sigură în greutate, fiind o dietă săracă în calorii, dar care conține cantitatea corectă și completă de proteine, nutrienți, vitamine și minerale esențiale organismului, care au rolul de a-l menține echilibrat pe toată durata procesului de slăbire.
Printre efectele benefice ale dietei Nupo asupra sănătății, se numără: reducerea și normalizarea hipertensiunii arteriale și a hipertensiunii pulmonare, normalizarea glicemiei în diabetul zaharat de tip 2, creșterea sensibilității la insulină concomitent cu scăderea rezistenței la insulină, scăderea concentrației de trigliceride din sânge, normalizarea nivelului colesterolului, scăderea riscului de boli cardiovasculare, scăderea riscului de a dezvolta complicații în diabetul zaharat de tip 2, scăderea riscului de cancer de colon și de sân, reducerea episoadelor de apnee în somn (sforăitul), ameliorarea afecțiunilor osteo-articulare, normalizarea oxigenării sângelui.
Beneficiile Dietei VLCD pentru Pacienții cu Hipertensiune Arterială
Hipertensiunea arterială, cunoscută și sub denumirea de tensiune arterială crescută, este o problemă de sănătate globală ce afectează milioane de oameni, fiind asociată cu un risc crescut de boli de inimă, accident vascular cerebral și chiar de deces prematur. O abordare proactivă în gestionarea tensiunii arteriale poate juca un rol crucial în menținerea unei vieți sănătoase și fericite.
Una dintre cele mai eficiente metode de a controla hipertensiunea o reprezintă adoptarea unui stil de viață sănătos și menținerea unei diete echilibrate. În acest context, dieta cu foarte puține calorii (VLCD) a devenit un subiect de interes major datorită potențialului său de a oferi rezultate semnificative și rapide în scăderea în greutate, în scăderea rezistenței la insulină și, implicit, în controlul tensiunii arteriale.
Dieta VLCD prezentă în România este Dieta Nupo
O astfel de Dietă VLCD, bine cercetată, atestată de studii medicale și aprobată de specialiștii în Nutriție, diabet, hipertensiune și chirurgia bariatrică, este disponibilă și în România prin dieta de slăbit Nupo, care aduce beneficii enorme pacienților hipertensivi, prin aportul mare de nutrienți și prin conținutul mic de calorii și grăsimi saturate.
Studii științifice care susțin beneficiile dietei VLCD în hipertensiunea arterială
Cercetările științifice susțin beneficiile dietei VLCD pentru pacienții cu hipertensiune. Un studiu publicat în Journal of Hypertension a arătat că participanții care au urmat o dietă VLCD timp de 8 săptămâni au experimentat o scădere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice și diastolice. O altă cercetare din American Journal of Clinical Nutrition confirmă că pierderea în greutate indusă de VLCD poate avea efecte pozitive pe termen lung asupra controlului tensiunii arteriale.
Beneficiile dietei VLCD în hipertensiune
Scăderea rapidă în greutate este principalul factor care influențează în mod direct valorile tensiunii arteriale. Dieta VLCD Nupo poate ajuta pacienții să piardă o cantitate semnificativă din greutatea corporală într-un timp relativ scurt, ceea ce poate determina normalizarea valorilor tensiunii arteriale.
Creșterea sensibilității la insulină este un alt factor ce poate scădea valorile tensiunii arteriale, reducând astfel și riscul de a dezvolta diabet de tip 2, o boală adesea asociată cu hipertensiunea arterială.
Reducerea inflamației determinate de obezitate este un alt factor care influențează pozitiv valorile HTA. Obezitatea este asociată cu niveluri ridicate de inflamație în corp, ceea ce poate contribui la o tensiune arterială crescută. Pierderea în greutate printr-o dietă VLCD poate reduce această inflamație.
Reglarea nivelului de colesterol și trigliceride prin Dieta Nupo
Pe lângă gestionarea eficientă a greutății și controlul tensiunii arteriale, dieta Nupo poate juca un rol semnificativ și în reglarea nivelurilor de colesterol LDL (colesterolul rău), cunoscut pentru contribuția sa la acumularea plăcii în artere. Un nivel al colesterolului crescut este un factor de risc major pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare, inclusiv pentru hipertensiunea arterială. Prin urmare, menținerea nivelului colesterolului în limite sănătoase este esențială pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge.
Creșterea colesterolului HDL (colesterolul bun) poate fi observată în urma pierderii în greutate, ceea ce contribuie la eliminarea colesterolului LDL din artere și reduce riscul de boli cardiovasculare. O dietă VLCD, cum este și Nupo, are impact și asupra nivelului trigliceridelor, un tip de grăsime din sânge care, la niveluri ridicate, poate crește riscul de boli de inimă. Scăderea în greutate determinată de dieta Nupo va scădea implicit și nivelul de trigliceride din sânge.
Studii științifice de referință
Cercetătorii au documentat în mod repetat legătura dintre dietele cu conținut caloric foarte scăzut și îmbunătățirea profilului lipidic. De exemplu, un studiu din Clinical Nutrition Journal a evidențiat că participanții care au urmat o dietă VLCD au înregistrat o scădere semnificativă a colesterolului total și a colesterolului LDL, precum și o creștere a colesterolului HDL.
Produsele Nupo sunt formulate nu doar pentru a sprijini pierderea în greutate, ci și pentru a promova un profil lipidic și glucidic sănătos, datorită compoziției lor echilibrate în nutrienți. Prin includerea unei varietăți de vitamine, minerale și fibre, produsele Nupo pot contribui la reglarea metabolismului lipidic și glucidic și, prin urmare, la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
Atât prin abordarea controlului greutății, cât și prin reglarea nivelurilor de colesterol și glicemie, dieta Nupo oferă o soluție integrată pentru gestionarea și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, ajutând pacienții să atingă obiective de sănătate pe termen lung.
Studii științifice:
Nicoll R, Henein MY. Caloric Restriction and Its Effect on Blood Pressure, Heart Rate Variability and Arterial Stiffness and Dilatation: A Review of the Evidence. Int J Mol Sci. 2018 Mar 7;19(3):751.
Spelta F., Bertozzi B., Cominacini L., Fontana L. Calorie restriction, endothelial function and blood pressure homeostasis. Vasc. Pharmacol. 2015;65–66 doi: 10.1016/j.vph.2015.02.003.
Blumenthal J.A., Babyak M.A., Sherwood A., Craighead L., Lin P.H., Johnson J., Watkins L.L., Wang J.T., Kuhn C., Feinglos M., et al. Effects of the dietary approaches to stop hypertension diet alone and in combination with exercise and caloric restriction on insulin sensitivity and lipids. Hypertension. 2010;55:1199–1205.
Mertens I.L., Van Gaal L.F. Overweight, obesity, and blood pressure: The effects of modest weight reduction. Obes. Res. 2000;8:270–278. doi: 10.1038/oby.2000.32.
Appel L.J., Moore T.J., Obarzanek E., Vollmer W.M., Svetkey L.P., Sacks F.M., Bray G.A., Vogt T.M., Cutler J.A., Windhauser M.M., et al. A clinical trial of the effects of dietary patterns on blood pressure. DASH Collaborative Research Group. N. Engl. J. Med. 1997;336:1117–1124.