- af European Food Safety Authority (EFSA) (2017)
Rezumat
Prezentul aviz se referă la reevaluarea konjac-ului (E 425), cuprinzând gumă de konjac (E 425 i) și glucomanan de konjac (E 425 ii) atunci când este utilizat că aditivi alimentari. În urmă cadrului conceptual pentru evaluarea riscurilor anumitor aditivi alimentari reevaluați în temeiul Regulamentului (UE) nr. 257/2010 al Comisiei, grupul a considerat că utilizarea actuală a konjac (E 425) a fost limitată în toate categoriile de alimente la nivelul maxim permis (MPL). ) de 10 g/kg și că evaluarea rafinată indicativă calculată a expunerii pentru toate grupurile de populație a fost sub 0,1 mg/kg greutate corporală (c.c.) pe zi pentru populația generală (nivel mediu și ridicat). Guma de konjac și glucomananul de konjac au fost puțin probabil să fie absorbite intacte și au fost fermentate în mod semnificativ de microbiota intestinală. Baza de date disponibilă privind studiile toxicologice a fost considerată limitată, cu toate acestea, nu au fost observate efecte adverse relevante la șobolani și câini în studiile de hrănire de 90 de zile conform SCF, nivelul fără efect observat (NOEL) la șobolani fiind de 1250 mg konjac glucomanan. /kg bw pe zi. Pentru Guma de konjac și glucomananul de konjac nu au fost motive de îngrijorare în ceea ce privește genotoxicitatea. După o doză zilnică de 3.000 mg la adulți timp de 12 săptămâni, mai multe persoane au experimentat disconfort abdominal, inclusiv diaree sau constipație. Grupul a concluzionat că nu era nevoie de o doză zilnică acceptabilă numerică (DZA) și că nu a existat nicio problemă de siguranță pentru populația generală la evaluarea rafinată a expunerii pentru utilizările raportate de gumă de konjac (E 425 i) și de glucomanan de konjac (E). 425 ii) că aditivi alimentari în condițiile actuale de utilizare de 10 g/kg. Grupul a fost de acord cu concluziile SCF (1997) conform cărora utilizările de konjac (E 425) că aditiv la niveluri de până la 10 g/kg în alimente sunt acceptabile, cu condiția că aportul total din toate sursele să rămână sub 3 g. /zi.
Pentru a citi întreg studiul, click here (english)