Introducere
Ghimbirul (Zingiberis rhizoma) este format din rizomul întreg sau tăiat de Zingiber officinale Roscoe (Zingiberaceae), cu dopul îndepărtat, fie complet, fie numai de pe suprafețele largi și plate [Farmacopeea Europeană 2011].
Plantele de ghimbir au fost extrem de populare, pentru gătit ca condiment și pentru a trata o serie de afecțiuni, în toată Asia, în special în India și China, de peste 5000 de ani. Specia Zingiber officinale provine din Asia de Sud-Est. Nu se cunoaște să apară sălbatic [Teuscher 2006; Langner şi colab. 1998; Germer şi colab. 1997].
Este o plantă perenă, de până la 1,5 metri înălțime, cu flori asimetrice. Datorită perioadei lungi de reproducere pe diferite continente, s-au dezvoltat diferite tipuri de specii. Substanța vegetală ghimbir, care respectă monografia Farmacopeei Europene, provine din tipul West Indian (Jamaica-ghimbir) cu dopul îndepărtat sau din tipurile indiene (Bengal-ghimbir, Cochin-ghimbir) curățate numai pe părțile aplatizate.
Constituenți: Ulei volatil 1-4% (minim 15 ml/kg ulei esential (medicament anhidru) conform Ph. Eur.). Sunt identificați peste 100 de compuși, majoritatea terpenoide în principal sesquiterpenoide (α-zingiberenă, β-sesquiphellandrene, β-bisabolen, α-farnesen, ar-curcumen (zingiberol) și cantități mai mici de monoterpenoide (camphene, β-fellandrene, cinele, β-fellandrene). geraniol, curcumen, citral, terpineol, borneol) Compoziția uleiului depinde de originea materialului [Afzal și colab. 2001; Ahmad și colab. 2008; Ali și colab. 2008; Chen & Ho 1988; Connell 1970; Erler et al., 1988; Lawrence 1984].
Componentele care dau gustul iute și întepator, gingerolii (4-7,5%) sunt o serie omoloagă de fenoli. Principalul dintre acestea este 6-gingerolul. Gingerolii cu alte lungimi de lanț, de exemplu, 8-gingerol și 10-gingerol, sunt prezenți în cantități mai mici. În timpul uscării și depozitării, gingerolii sunt parțial deshidratați la shogaolii corespunzători care pot suferi o reducere suplimentară pentru a forma paradoli, prezenți și în ghimbirul depozitat [Afzal și colab. 2001; Bradley 1992; Connell 1970; Farthing & O’Neill 1990; Jolad și colab. 2005; Kim şi colab. 2008; Steinegger & Stucki 1982].
Alți constituenți sunt amidonul, până la 50%, lipidele 6-8%, proteinele și compușii anorganici [Awang 1992; ESCOP 2009]. Cerințele Farmacopeei SUA pentru ghimbir sunt: gingeroli și gingerdione nu mai puțin de 0,8%, ulei volatil nu mai puțin de 1,8 ml la 100 g, amidon nu mai puțin de 42% și shogaoli nu mai mult de 0,18% [Bradley 1992; USP 2009].