INTRODUCERE
Excesul de greutate este un factor agravant al bolilor cardiovasculare (CVD) – principala cauză de deces și dizabilități în societățile occidentale. Se cunosc foarte puține modificări în cazul femeilor supraponderale aflate în postmenopauză, deoarece toate studiile au fost efectuate anterior pe bărbați și femei în premenopauză. Femeile aflate în postmenopauză prezintă un risc crescut de BCV: Deficiența de estrogen, un profil de lipide și lipoproteine aterogene și distribuția grăsimilor joacă toate un rol important. Osteoporoza este o altă cauză majoră de morbiditate și mortalitate la această categorie. Consecințele scăderii în greutate în urma unei diete, cu sau fără exerciții fizice, asupra oaselor în osteoporoză sunt necunoscute. Astfel, s-a urmărit studierea efectelor unei diete restrictive energetic, cu sau fără exerciții fizice, asupra compoziției corporale, a factorilor majori de risc cardiovascular și a oaselor la femeile supraponderale aflate în postmenopauză.
METODE
Într-un studiu clinic longitudinal, 121 de femei sănătoase, supraponderale în postmenopauză (vârsta 53,8 ± 2,5 ani, IMC 29,7 ± 3,1 kg/m2) au fost repartizate aleatoriu în 3 grupuri: control, o dietă de 4.200 kJ/zi sau o dietă de 4.200 kJ/zi cu exerciții aerobice și anaerobice combinate. Dieta a constat dintr-o bază obligatorie a dietei cu formulă NUPO de 1,6 MJ zilnic (VLCD) combinată cu un consum suplimentar de energie de până la 2,6 MJ din alimente liber alese, conform unui „sistem de contra-dietă”. Compoziția corporală (măsurată prin absorbție cu raze X cu energie duală), distribuția grăsimilor, rata metabolică în repaus, tensiunea arterială, lipidele și lipoproteinele serice, densitățile minerale osoase și markerii de colagen și densitatea osoasă au fost măsurate înainte și după 12 săptămâni de intervenție.
REZULTATE
O sută optsprezece femei au finalizat studiul. Pierderea medie a greutății corporale (9,5 kg față de 10,3 kg, NS) a fost similară în grupurile de intervenție, dar în comparație cu grupul care a urmat doar o dietă, grupul care a urmat dietă plus exerciții fizice a pierdut mai multă grăsime (7,8 kg față de 9,6 kg, p ≤ 0,001) și nicio masă de țesut slab (1,2 kg față de 0,0 kg, p ≤0,001). Rata metabolică în repaus (pe kg greutate) a fost crescută în grupul cu dietă plus exerciții în comparație cu grupul de control (11% față de 4%, p≤0,009). Nivelurile de trigliceride serice, colesterol total, lipoproteine cu densitate joasă și lipoproteine cu densitate foarte scăzută au scăzut, iar raportul dintre lipoproteinele cu densitate mare și lipoproteinele cu densitate mică a crescut cu 20% până la 30% în ambele grupuri de intervenție, comparativ cu grupul de control (p≤0,001). Tensiunea arterială sistolică a scăzut, iar raportul circumferință talie-șold și grăsimea abdominală-totală au scăzut în ambele grupuri de intervenție comparativ cu grupul de control (10% p≤.003 și 3.5%, p≤0.0001). Nu au existat diferențe majore consistente între grupuri în ceea ce privește modificările densității minerale osoase ale corpului, coloanei vertebrale sau antebrațului sau ale markerilor de colagen și structură osoasă.
COMCLUZII
Concluzionăm că, la femeile supraponderale aflate în postmenopauză, adăugarea de exerciții aerobice și anaerobice combinate la o dietă bogată în proteine, cu restricții energetice, păstrează masa de țesut slab, promovează condiția fizică și crește rata metabolică de repaus și pierderea de grăsime. Dieta, cu sau fără exerciții fizice, a dus la îmbunătățiri profunde ale lipidelor și lipoproteinelor serice, tensiunii arteriale și distribuției grăsimilor. Scăderea în greutate indusă de dietă, cu sau fără exerciții fizice, nu pare să aibă un efect dăunător major asupra osaselor.
Pentru studiul complet, faceti click aici click here.